Flygolyckan på Tvärberget

På väg hem från semester i norra Värmland såg vi i c:geo att det fanns en cache i närheten som hette ”Här kraschade ett flygplan #2 – Tvärberget” och eftersom Anticacharen är en sån där flygnörd kändes det som ett måste att åka dit. Citerar från cachesidan:

Den 15 september 1944 störtade ett av svenska flygvapnets B3-bombplan, en Junkers 86K, vid Tvärberget nära gränsen mellan Värmland och Dalarna. Planet var på ett träningsflyg för långnavigering när vädret hastigt försämrades och molnhöjden blev väldigt lågt. Piloterna var därav tvungna att flyga väldigt lågt och hoppades att på så vis kunna ta sig till nästa flygplats. Men till sist kolliderade planet med träden på den östra av Tvärbergets topparna, vingarna slets bort och planet började brinna.

Att cachen låg ”i närheten” var väl dock en överdrift – fågelvägen säger ju ingenting om hur det är att ta sig dit. Vi åkte på slingriga skogsvägar och fick vända vid ett tillfälle när vi kom till ”tillträde förbjudet” och vägbommar. I stället tog vi en väg som var markerad som ”alternativ väg” på cache-sidan, den var bitvis riktigt risig och jag var glad över att köra en Jeep med hyfsat hög markfrigång.

Väl framme vid parkeringen fanns en liten stuga, dit de två överlevande efter kraschen tydligen tagit sig. Numera finns där även en informationstavla med kartbilder och berättelsen om kraschen.

Stigen in i skogen är väl snitslad och ca 1 km lång. Första halvan ungefär är ganska sank (stövlar är att rekommendera) men förhållandevis flack, resten däremot är ganska brant.

Väl uppe så finns en minnessten med namnen på de omkomna inhugget. I området finns en hel del vrakdelar utspridda, lite surrealistiskt och nästan lite läskigt. På det hela taget var det en intressant utflykt till ett ställe som vi aldrig hade kommit till om det inte fanns en cache där – väl värt en avstickare. Det blev dessutom min nordligaste logg hittills och totalt fynd #1265.

ps. Jag satte upp en bokmärkeslista över cachar relaterade till flyg – tipsa gärna om fler som passar där!

2 Comments

 • 14 augusti, 2012 - 15:14 | Permalink

  http://coord.info/GC3NE8Y

  Riktigt häftig även om cacheplaceringen är olycklig, man måste kliva på vraket för att hitta den. Kanske lite långt norrut för att du ska ge dig ut på en spontan burkjakt:-)

 • mijaou
  14 augusti, 2012 - 15:31 | Permalink

  Oh, tack för tipset, har lagt till den på listan. Som du säger är det kanske lite långt för bara en burkjaktsrunda, men om vi kommer i de trakterna någon gång så vore det kul med ett besök!

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>