Test av Primus Vidar BBQ

Under sommaren har jag fått prova en Primus Vidare BBQ, dvs en bärbar gasolgrill.  Läs min recension här!

Jag kommer från en familj full av genuina träkolsgrillare, där det under sommarmånaderna grillas vilt, ibland både till lunch och middag. Till en början var vi nog allihopa lite lätt skeptiska – grilla med gasol? Den skepsisen gick dock över ganska snabbt, framför allt när vi insåg hur enormt enkelt det är. Flera som har sett den har uttryckt ett intresse för att skaffa en egen, både för utflykter men även som vardagsgrill för enkel grillning hemma. Under provperioden har vi grillat korvar, köttbitar, lax, grönsaker, halloumi, hamburgare med mera vid ett drygt tiotal tillfällen, med blandade gäster upp till ett tiotal personer.

Själva utformandet av grillen är praktiskt – något större än en engångsgrill men ändå tillräckligt stort för att rymma en hel del mat och fortfarande vara praktisk att hantera. Den har varit med i bilen, på pendeltåget och på utflykt och med hjälp av den praktiska väskan är det inga problem. Axelremmen gör den lätt att bära, men även om den är hyfsat lätt så är det inget jag skulle släpa på allt för långa sträckor. Ytterfacket för gasolflaskan är praktiskt men jag skulle gärna se ytterligare ett fack på andra sidan, för andra tillbehör. Den medföljande grilltången ger mycket bra precision och är bekväm att hålla i med sitt gummerade grepp. Dock har den en “pigg” mitt i skarven som i mitt tycke är placerad åt helt fel håll, eftersom den sticker rakt upp i handflatan på mig.

Designmässigt är grillen rätt snygg, även om vissa i bekantskapskretsen påpekade att den kändes lite ranglig. På locket är en Primus-logga instansad – den borde dock vändas åt andra hållet, ungefär som loggor på bärbara datorer. Den ska såklart vara läsbar när locket är uppfällt (det ger dessutom snyggare bilder…) och inget annat.

Efter användning är det hyfsat lätt att göra rent grillen, själva grillplattan är bra med en nonstickyta och det är lätt att dra ut fatet undertill, men om man grillar “saftiga saker “ och grillen lutar så kan det lätt rinna över kanten, som inte är så hög.

Imponerande nog så rymmer den förvånansvärt mycket, det är ett effektivt utnyttjande av yta eftersom temperaturen är hyfsat jämn över hela ytan. Det är dessutom lätt att variera temperaturen, ett stort plus och en klar fördel gentemot traditionellt kol. Om man fick önska så skulle det dock vara lättare att bedöma hur mycket gasol som är kvar i flaskan, nu har vi gissat lite och sett till att ha en flaska i reserv för att inte riskera att det tar slut mitt i grillningen.

Som lägenhetsbo är mitt grillande i stort sett limiterat till besöken hos familjen under helgen, men Vidar har faktiskt tagit grillandet hem till vardagen. Det är minst lika enkelt att grilla kvällens middag ute på gården i stället för i stekpannan.

Ur ett geocaching-perspektiv så gillar jag den absolut, eftersom det händer att man vill göra en burkjaktsutflykt med tillhörande picknick. Den är ett bättre alternativ till engångsgrillar även om den är något större – dock blir kvaliteten på grillningen bättre (iaf har jag aldrig lyckats något vidare med engångsgrillar…). Den är såklart dyrare i inköp men har en låg driftskostnad och en intressant miljöaspekt. Ett bra köp säger jag!

Pris: ca 799 kr
Vikt: 4,5 kg
Gasol: Grillen använder en behållare med kasettgas, som innehåller 250 g butan. En originalförpackning räcker till ca 10-15 tillfällen och kostar ca 29 kr.
Köpa: På t ex Outnet eller Naturkompaniet.

Förberedelser för att grilla lax till middag

Grillning pågår – i silikonlåda för enkelhetens skull, lax faller sönder efter en stund… Eller var det för att jag petade för mycket? ”Pilla inte så mycket på köttet när du grillar”, sa hon Mat-Tina i tv-reklamen, men jag kan inte låta bli.

Som sagt, bilderna blir snyggare om man stansar loggan åt andra hållet ;)

Disk-dags efter grillning

Teflonbeläggning gör gallret lättdiskat

2 Comments

 • Bengt
  8 november, 2011 - 22:27 | Permalink

  Har just köpt en Vidar och det är intressant att läsa dina erfarenheter och synpunkter. Tack för det. Det där grillnätet har jag sett i handeln, vad är vitsen med det?

 • 13 november, 2011 - 18:33 | Permalink

  Kul, hoppas du blir nöjd. Nätet använde jag av prakiska skäl, för att laxen faller i bitar ganska lätt :)

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>