En inspirerande rekommendation

Just nu blir det som bekant inte så mycket geocaching, men däremot betydligt mycket mer tågåkande. Mitt favoritsätt att fördriva tiden är genom att läsa och en av böckerna jag läst nyligen är boken 8000+ av Göran Kropp och David Lagercrantz. Det är en bok som beskriver Göran Kropps ensamexpedition till Everests topp 1996 ur ett förstapersonsperspektiv. Det var en unik expedition just därför att den genomfördes helt utan hjälp, Kropp cyklade till Nepal och släpade all sin utrustning själv och klättrade sedan till toppen utan syrgas. Ett statement mot den lyxkultur som lyfts fram i boken, där miljonärer snudd på bärs upp till toppen och lämnar ett spår av skräp efter sig.

Boken var fascinerande och väckte blandade känslor. Dels en insikt om vilken enorm prestation som expeditionen innebar och vilken otrolig (om än något extrem) person Göran verkade vara, men även viss olust i läsningen om att kliva över ihjälfrusna kamrater och respektlösa amerikanska lyxhustrur. Men framför allt väckte den ett sug efter mer friluftsliv, därför vill jag rekommendera den till andra geocachare också. Nu vill jag cykla, vandra, paddla och prova på att klättra!

Fotnot: Göran Kropp dog 2002 i en klättringsolycka i USA.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>