batterifilosoferingar

Som jag kanske har nämnt så är jag en storförbrukare av IKEA-batterier och brukar få en hel del fniss och kommentarer om detta. Men nyligen läste jag ett test i DN om kvaliteten på billiga batterier jämfört med dyra och faktum är att deras test visade att de billiga (typ IKEA och Clas Ohlssons) inte låg långt efter de dyrare i effekt. Och framför allt – om man ser till effekt per krona så lönade det sig verkligen att köpa billigt. Allra bäst ur miljösynpunkt däremot borde dock vara att använda uppladdningsbara batterier. Eller?

Eftersom jag tyckte det lät logiskt, men inte var säker så googlade jag saken och hittade en artikel hos Mr. Green där man funderat på samma sak, om det verkligen finns belägg för att uppladdningsbart är bättre för miljön.
Så här skriver de: ”Men visst skulle det vara intressant att se några beräkningar på det? Laddningsbara batterier är ju dyrare — innebär det också att de är mer resurs- och energikrävande att tillverka? Om man beaktar hela livscykeln för batterier, är laddningsbara batterier fortfarande bäst ur ett miljöperspektiv? I så fall hur mycket bättre?

Jag ska nog hur som helst investera i en ny laddare och en uppsättning batterier. Rekommendationer?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>